Moda na ogień w ogrodzie

 

Wraz ze słońcem i ciepłem przychodzi co roku pora na grilla. Czas grillowania to zwykle spotkania rodzinne i towarzyskie czy wręcz biznesowe. W samotnym grillowaniu przyjemności przecież nie ma.


Już od kilku lat Polacy bardzo upodobali sobie przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu i oprócz standardowych pozycji, jak kiełbaski czy karkówka, coraz częściej przypiekają na ogniu szaszłyki czy ryby, sery i warzywa. Polacy grillują co tylko na ruszt się nawinie i grillują… na czym się da. Ciągle wiele jest urządzeń przypadkowych, ale coraz częściej wybór bywa świadomy.

Tak jak zmieniają się nasze upodobania kulinarne, tak samo zmienia się moda wśród urządzeń do grillowania. Pojawiają się nowe modele, kolory i kształty grilli oraz palenisk. Coraz częściej są to nie tylko urządzenia funkcjonalne, ale też po prostu ładne, będące ciekawym elementem wystroju przydomowego ogródka.

Jaki grill wybrać?

Przy wyborze urządzenia do grillowania powinniśmy zwrócić uwagę, z czego jest wykonane oraz jakiego paliwa używa się do przygotowywania potraw. Należy kierować się także miejscem użytkowania, częstotliwością grillowania, mobilnością grilla i, co istotne, możliwościami finansowymi.

W zależności od naszych potrzeb możemy zdecydować się na grill stacjonarny lub przenośny, opalany brykietem lub węglem drzewnym, gazowy albo elektryczny. Możemy zlecić wykonanie nie tylko samego paleniska, ale wręcz obiektu, lub zakupić gotowy produkt. Możemy też, bazując na typowym grillu, zaaranżować indywidualnie miejsce grillowania. Wybór jest ogromny i tylko od naszego gustu i zasobności portfela zależy, jakie urządzenie wybierzemy.

Grille murowane

Grille murowane to urządzenia stacjonarne, indywidualnie zaprojektowane, zazwyczaj dużych gabarytów. Sami wybieramy formę i kształt, wielkość oraz materiały, z jakich są wykonane. Budowa grilla murowanego to pomysł wart rozważenia, jednak nie dla wszystkich. Sprawdzi się u posiadaczy dużych ogrodów, którzy planują ucztować często i to w licznym gronie. Są dość kosztowne, jednak zostaną z nami na lata, dlatego przy ich budowie warto zatrudnić profesjonalistę, który zadba o właściwe proporcje paleniska i odpowiedni sposób odprowadzania dymu. Grille murowane określa się mianem kominków ogrodowych, gdyż ciekawie zaprojektowane mogą być elementem ogrodowej aranżacji. Po latach popularności rustykalnych form w polskich ogrodach pojawiają się pierwsze projektowane i wykonywane na indywidualne zamówienie grille nowoczesne. Dla prawdziwych miłośników sztuki kulinarnej świetnie sprawdzą się zespolone z paleniskiem wędzarnie czy piece chlebowe. Taka konstrukcja połączona z altaną będzie prawdziwym zapleczem kulinarnym, które pozwoli na przygotowywanie różnorodnych potraw. Grill stacjonarny musi być jednak inwestycją przemyślaną, gdyż należy go wymurować w odpowiednim miejscu, by móc go swobodnie obsługiwać w przyszłości. Należy pamiętać także o właściwym zabezpieczeniu i ochronie przed mrozem i deszczem, gdyż z czasem urządzenia murowane będą ulegać niszczeniu. W celach ochronnych można zainwestować w specjalne pokrowce do grilli.

Grille prefabrykowane

W ostatnich latach bardzo popularne stały się gotowe grille prefabrykowane, które mają coraz częściej ciekawy dizajn, zachwycają estetyką i dobrze wkomponowują się w ogrodową przestrzeń. Są to rozwiązania ruchome, jednak z uwagi na ich wagę, do przesunięcia wymagany z pewnością będzie minimum wózek. W ofertach znanych producentów znajdują się urządzenia nowoczesne, łączące funkcjonalność z nietypową stylistyką. Można spotkać urządzenia o futurystycznych kształtach, np. z wykorzystaniem elementów ze stali, owalne, prostokątne, w kształcie trójkąta czy podwieszane, wybór dostepnych form jest duży. Dostępne są modele wyposażone w różnego rodzaju półki, na których możemy umieścić nasze potrawy i akcesoria potrzebne do grillowania. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie grilla z elementami kuchennymi, takimi jak blaty, zlewy czy półki do przechowywania paliwa.

Grille metalowe

Najszerszą grupą dostępnych urządzeń są mobilne grille metalowe. Można je ustawić w ogrodzie, na tarasie, a także spakować do bagażnika i zabrać ze sobą na wycieczkę w plener. Są to urządzenia o różnych kształtach i wielkości. Kiedyś kojarzone były z niezbyt estetycznym, owalnym paleniskiem wspartym na nóżkach. Obecnie znacznie odbiegają od tego wyobrażenia. Mają różne kolory, niebanalny dizajn i coraz częściej wyposażone są w różnego rodzaju dodatkowe półki scalone z bryłą grilla. Najbardziej popularne są te okragłe i prostokątne, najlepiej wyposażone w dwa kółka umożliwiające swobodne przenoszenie paleniska. Modne są także modele zawierające pokrywę okalającą palenisko i blaty na talerze z żywnością. Coraz częściej grille węglowe wyposażone są także w otwór znajdujący się pod misą, w którą wsypuje się brykiet. Służy on jako popielnik przy opróżnianiu węgla oraz wpływa na lepszą wentylację powietrza. Dostępne są również modele wolno stojące z wyłożeniem ceramicznym, które akumuluje ciepło dzięki czemu dłużej utrzymuje wysoką temperaturę. Grilując nie można zapomnieć o akcesoriach takich jak: szczypce, łopatka do nakładania brykietu czy miotełka do czyszczenia.

Gaz i prąd w ogrodzie

Idąc z duchem czasu coraz więcej Polaków decyduje się na grille gazowe i elektryczne. Urządzenia te są nowoczesne i mają wiele zalet. Przede wszystkim są łatwe w obsłudze oraz natychmiast gotowe do użycia. Dzięki kontroli procesu pieczenia, pozwalają na stosowanie różnych technik grillowania oraz utrzymanie równomiernej i pożądanej temperatury całego paleniska. Dużą zaletą tych urządzeń jest ich zróżnicowanie. Do wyboru mamy zarówno grille dużych rozmiarów, które zaspokoją głód dużej liczby biesiadników, jak i te małe, przenośne, wyposażone w niewielką butlę gazową lub elektryczną płytę indukcyjną. W ofercie firm można znaleźć zarówno te o tradycyjnym kształcie, jak i bardziej nowoczesne, np. przypominające wózek, które można łatwo przesunąć lub znaleźć dla niego stałe miejsce.

Grille gazowe i elektryczne z wyższej półki to koszt nawet kilku tysięcy złotych. Warto jednak zastanowić się nad taką inwestycją, gdyż zapewni nam wygodne, bezpieczne i szybkie przygotowywanie naszych ulubionych dań. A w przeciwieństwie do grilli węglowych, nie będą dymić. Ponadto nie wymagają umiejętności przy rozpalaniu czy zakupu podpałki.

A może palenisko?

Alternatywą dla grilli są paleniska, zazwyczaj stalowe lub gliniane misy w kształcie ogniska, przy których możemy ogrzać się, upiec kiełbaski lub na ich obręczach przygotować inne, proste potrawy. Najlepiej wkoło umieścić siedziska, aby nasze biesiadowanie było jeszcze przyjemniejsze.

Grilla czas zacząć!

Urządzeń do grillowania i ich modeli jest mnóstwo, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Przede wszystkim kierujmy się naszymi potrzebami i wybierzmy grill dostosowany do naszych wymagań. Pamiętajmy, że najważniejszy jest czas spędzony z rodziną i bliskimi, dlatego cieszmy się pogodą i urządzajmy grille jak najczęściej, bo gdy sezon minie, kolejny dopiero za rok!

Magdalena Balicka
[email protected]