Pelety – paliwo XXI wieku

Pelety (inaczej granulat drzewny) produkuje się z odpadów drzewnych: trocin, zrębków, w tym z wierzby i krzewów energetycznych, kory, flisów itp.

Nie stosuje się odpadów poprodukcyjnych z płyt wiórowych czy MDF. Surowcem do produkcji tego paliwa musi być naturalny, niczym nie zanieczyszczony odpad drzewny. Zostaje on zmielony i podsuszony, a następnie jest prasowany pod dużym ciśnieniem i wytłaczany w tzw. peleciarkach. Elementem wiążącym w procesie produkcji jest naturalne lepiszcze drewna, tzw. lignit. Następnie pelety są pakowane w worki 15, 20, 25 kg lub w tzw. Big Bagi. Oprócz worków pelety mogą być także dowożone luzem w samochodach-cysternach, które następnie wtłaczają pelety do zbiornika przydomowego lub zbiornika w pomieszczeniu piwnicy odbiorcy.

Technologia ogrzewania, oparta o wykorzystywanie do tego celu odpadów drzewnych w postaci granulatu, pochodzi z Kanady i Stanów Zjednoczonych.

Porównanie jednostkowych kosztów wytwarzania ciepła w latach: 2011, 2015 i 2016 (źródło: dr hab. inż. Alicja Siuta-Olcha)Już w połowie lat osiemdziesiątych ubieg­łego wieku powstały pierwsze konstrukcje pieców spalających granulat drzewny. Od tamtej pory konstrukcja urządzeń spalających pelety jest stale rozwijana i udoskonalana. Funkcjonują też firmy specjalizujące się w urządzeniach na pelet. Współczesne urządzenia opalane peletem są nie tylko wysoko sprawne, ale i atrakcyjne wizualnie, cieszące oko dizajnem na najwyższym poziomie.

Jednak by tego typu urządzenia funkcjonowały prawidłowo, potrzebne jest paliwo najwyższej jakości. Od jakości granulatu zależy poprawna praca pieca i jego bezawaryjność. Generalnie należy przyjąć, że im lepsze parametry peletów, tym wydajniej pracuje piec. Pelety powinny charakteryzować się następującymi minimalnymi parametrami:
wartość opałowa minimum 17,5 MJ/kg (drewno suche – około 12 MJ/kg);

  • wilgotność < 8%;
  • miałkość < 3%;
  • średnica i długość – 6 mm i < 3 cm;
  • zawartość popiołu < 1%;
  • ciężar właściwy > 0,65 kg/dm³.

Pelety są paliwem jednym z najczystszych ekologicznie i co ważniejsze – odnawialnym. Od wymiarów peletów zależy czas palenia się paliwa, natomiast od ich jakości zależy moc grzewcza.

Na rynku dostępnych jest coraz więcej piecyków na pelety w tym produkcji polskiej. Najważniejszą korzyścią takiego urządzenia jest komfort dysponowania ciepłem i komfort obsługi połączony z zachowaniem czystości w pomieszczeniu z zainstalowanym urządzeniem grzewczym. Ciekawe wzornictwo także przemawia za posiadaniem pieca na pelety.

mgr inż. Wiesław Błasiak


Rafał Węcek, Barlinek:
Pelety w naszym kraju dostępne są praktycznie wszędzie i na każdym kroku, ponieważ ostatnimi czasy mamy wysyp nowych producentów i importerów (przede wszystkim ze Wschodu). Pelety można kupić w tradycyjnym punkcie sprzedaży opału, w markecie budowlanym oraz przez Internet, gdzie wielu różnych dystrybutorów oferuje pelety z dostawą na terenie całego kraju. Pelety często też oferowane są w sprzedaży bezpośredniej wprost od producenta, z jego magazynu fabrycznego. Producenci, jak i sprzedawcy peletów na swoich stronach internetowych informują o punktach sprzedaży, przez co przekaz „gdzie i jak można kupić pelety” jest czytelny, a sam zakup nie stanowi żadnego problemu. Ważne, aby przy zakupie sprawdzić wiarygodność sprzedającego, ponieważ powierzamy mu niemałe pieniądze (zakup jednej tony peletów to wydatek rzędu 850 zł brutto), a dobrej jakości paliwo ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania urządzenia. Oprócz certyfikatów jakości, jakimi powinny charakteryzować się dobre pelety, bardzo łatwo ocenić je organoleptycznie, tzn. biorąc w ręce i sprawdzając, czy są twarde i nie popękane oraz czy nie zostawiają w kontakcie z dłońmi dużej ilości pyłu (pelety to granulki, których głównym parametrem jest średnica, więc jeśli mamy do czynienia z popękanymi kawałkami, to nie można mówić o dobrych peletach).
Drugim prostym narzędziem, które pozwoli nam szybko ocenić, czy pelety są dobrej, czy też słabej jakości, jest zwykła woda (w tym celu należy wrzucić pelety do szklanki z wodą). Im dłużej pelety rozpuszczają się w wodzie, tym lepiej są sprasowane (mają większą twardość i gęstość, co jest bardzo ważne z punktu widzenia spalania w urządzeniach grzewczych). Po rozpuszczeniu peletów należy odsączyć z nich wodę na zwykłej papierowej chusteczce i ocenić, czy w rozpuszczonej masie drzewnej nie widać i nie czuć w dotyku zanieczyszczeń mechanicznych w postaci, piachu, kory oraz innych cząstek stałych.


Krzysztof Gierut, Nebiolo Polska:
Wysoka wydajność spalania i komfort płynący z użytkowania peletu to jego podstawowe atuty. Granulat umożliwia stosowanie elektronicznych sterowników odpowiedzialnych za podawanie paliwa podajnikiem automatycznym oraz powietrza do komory spalania. Jest to materiał dobrze palny, więc rozpalanie również przebiega automatycznie. Ustawiamy czas pracy i moc, a resztę urządzenie zrobi za nas. Niewielka emisja popiołu, pełne bezpieczeństwo dla domowników, małe rozmiary, proekologiczność to istotne atuty urządzeń na pelety. Obecnie systemy ogrzewania współpracują z aplikacjami i mają możliwość zdalnego sterowania za pomocą systemu GSM. Paliwo to przypadnie do gustu osobom dbającym o ochronę środowiska. Pelety to materiał bardzo „czysty”, możemy więc używać go, nie obawiając się dymu, zabrudzeń czy uciążliwego sprzątania, dlatego jest to jedno z najbardziej interesujących paliw na rynku ogrzewnictwa.