Inna kuchnia

Jasba, Kafle w kuchni kojarzone bywają z czymś prymitywnym i wiejskim… Tak jednak być nie musi

Dopiero od kilku lat dostępne są tzw. kuchnie na miarę. Początkowo wydawało się, że oferta różnych firm polskich, niemieckich, francuskich, włoskich i skandynawskich zaspokoi nawet najbardziej wyszukane (czytaj: najbardziej kosztowne) wymagania.


I oto, po kilku latach obecności na rynku, okazuje się, że meble tych firm zaczynają upodabniać się do siebie. Dzieje się tak z powodu unifikacji większości meblowych elementów, kooperacji pomiędzy firmami oraz… ułatwiania sobie pracy przez projektantów zatrudnionych w kuchennych studiach.
Wyższy poziom życia oraz coraz większa świadomość estetyczna klientów sprawiają, że spora ich grupa nie zadowala się nawet najlepszymi, lecz mimo wszystko typowymi meblami kuchennymi „na miarę”.

Wymagający klienci sięgają coraz śmielej po dodatkowe materiały (cegła, kamień naturalny, tynk strukturalny, stal, szkło) i rozwiązania łączące doskonałe zestawy meblowe z indywidualnymi akcentami. W ten sposób można mieć gwarancję, że „takiej” kuchni nikt inny mieć nie będzie. Na tym rynku rozwiązań i materiałów do budowy kuchni istnieje też kolejna cenna (również dosłownie) propozycja: kafle.

Większość Czytelników kojarzy sobie kafle w kuchni z czymś prymitywnym i wiejskim…

Tak jednak być nie musi. Dostępne dzisiaj kafle, czy raczej ceramika kaflowa, to bogaty asortyment kształtów i rozmiarów. To również setki elementów, które pozwalają stworzyć bryłę kuchni perfekcyjną w każdym szczególe i praktycznie dowolną w formie.
Jeżeli jeszcze pomnożymy to wszystko przez dużą ilość dostępnych kolorów – czołowe kaflarnie z Niemiec czy Austrii oferują ich blisko sto (!) – to otrzymać możemy kuchnię niewyobrażalnie indywidualną.

Z doskonałej jakości kaflami współgrać muszą perfekcyjnie wykonane elementy typowo kuchenne: płyty robocze, piekarniki itd. Kafle mogą też stanowić tylko uzupełnienie innych użytych materiałów, np. w typowej „meblowej” kuchni może być ścianka z kafli lub malutka kaflowa ścianka z piekarnikiem.

Z kaflowej ceramiki można również zaprojektować kompletną kuchnię wraz z częścią jadalną. Wszystko zależy od koncepcji inwestorów i projektantów, jak również od przeznaczonych na kuchnię pieniędzy.

Ile kosztować mogą kaflowe kuchnie? Już na wstępie zaznaczyłem, że nie są one tanie.
Za komplet kafli na kuchnię MEZ KERAMIK, KAUFMANN KERAMIK, WODTKE, GUTBROD KERAMIK, JASBA czy SOMMERHUBER zapłacimy z pewnością 1 000÷3 000 euro. Są też firmy tańsze, lecz mają one zwykle mniejszy asortyment kształtek i kolorów – tak jak polski KARAT czy słowacki KERKOTERM. Można też zdecydować się na kuchnię z kaflarni artysty-ceramika, np. Wiktora Polaka czy Jerzego Jarmołowicza, wtedy ustalenia finansowe są indywidualne.
Materiały, aby te kafle połączyć w jedną bryłę, będą kosztować z pewnością 1 000 złotych lub nawet kilka razy więcej! – w zależności od wielkości.
Wysokiej jakości ceramika wymaga zastosowania elementów uzupełniających o takich samych parametrach. Płyta kuchenna może być stalowa lub wykonana z polerowanego mosiądzu albo ze stali nierdzewnej. Jej koszt to 1 000÷2 000 złotych, w zależności od wielkości, grubości i użytego materiału. Taka płyta z „fajerkami” współpracuje z paleniskiem na drewno lub węgiel, zaopatrzonym w stosowne drzwiczki. Cena takiego elementu jest zbliżona do ceny płyty. Jeżeli nie mamy chęci na tradycyjnie opalaną kuchnię, to możemy zakupić płytę pasującą, np. do zasilanej prądem ceramicznej płyty kuchennej.

W prawdziwej kuchni konieczny jest jeszcze piekarnik, który będzie kosztował prawie tyle, co płyta. Akcentem dodatkowym, praktycznym i dodającym uroku w kaflowej kuchni, może być wanienka lub kociołek do podgrzewania wody. Te elementy, możliwe do kupienia w różnych wykonaniach i pojemnościach, będą kosztowały kolejne 1 000÷2 000 złotych.

Warto wspomnieć, że doskonały producent osprzętu kuchennego, jak na przykład firma GAST ze Steyer w Austrii, wykonuje również pasujące do tego wszystkiego relingi, uchwyty do ścierek, chochelki, czerpaki, łopatki i widelce oraz podgrzewacze do talerzy. Jest również pewna grupa zainteresowana centralnym ogrzewaniem domu zasilanym z trzonu kuchennego. W okrojonej i prymitywnej formie takie rozwiązania można do dzisiaj ujrzeć na wsi. Udoskonalone i budowane według dzisiejszych wymagań kotły do wbudowania do kuchenek kaflowych kosztują, w zależności od mocy, od 5 000 aż do około 15 000 złotych.

Nie każdy kominkowiec „z ogłoszenia” potrafi wykonać kaflową kuchnię, która nie tylko będzie ładna, ale będzie również dobrze funkcjonowała. Za wykonanie kuchni kaflowej zapłacimy z pewnością tyle, co za budowę skomplikowanego kominka. Tutaj im droższe materiały, tym mniej powinno się ryzykować przypadkowego wykonawcę!

Gdy zsumujemy koszt materiałów i uzupełnimy to wszystko o dość wysoki koszt robocizny, to okaże się, że cena kaflowej indywidualizacji kuchni może być bardzo wysoka.
Możliwości oszczędzania zaś nie ma wiele, bo natychmiast ucierpi na tym efekt końcowy. Panie mają o czym pomarzyć, a panowie na co pracować…

W.H.