Grille gazowe – chwilowa moda czy stały trend?

Napoleon / model Prestige 500, Grille gazowe są dobrą alternatywą dla grilla węglowego. Ich główną zaletą jest czystość i higiena przyrządzania potraw

Do niedawna w Polsce słowo grill było kojarzone głównie z urządzeniem węglowym. Jednak poza przyjemnością grillowania, wersja węglowa niesie ze sobą wiele niedogodności.

Trzeba pamiętać o kupieniu brykietu i podpałki. Gdy brykiet nie jest najlepszej jakości, trudno grill podpalić, wokół jest pełno dymu i pyłu do sprzątania. Do tego na potrawę trzeba długo czekać, nim brykiet czy węgiel zamieni się w żar, na którym można coś upiec. Dlatego już po pierwszym sezonie zaczynają się wątpliwości, czy nie kupić sobie grilla gazowego lub elektrycznego. Na szczęście w Polsce mamy duży wybór firm proponujących tego typu wysokiej jakości sprzęty, między innymi: Napoleon, Weber, Cadac czy Landmann.

Przed wyborem idealnego dla nas grilla, warto zaplanować sposób, w jaki zamierzamy z niego korzystać. Grill węglowy wymaga więcej otwartej przestrzeni, zaś grill gazowy można rozpalić przy pomocy zapalarki elektrycznej (wbudowanej w urządzenie), unikając w ten sposób jakiegokolwiek otwartego płomienia. Mały grill gazowy zmieści się na większości tarasów i balkonów, duży będzie dodatkową ozdobą przestronnych tarasów, patio i ogrodów. W ofercie firm znaleźć można grille o różnych gabarytach i kolorach, w zależności od potrzeb. Mogą to być grille: wolno stojące, turystyczne (tarasowe – idealne na mały balkon) oraz do zabudowy, które pięknie wyglądają wkomponowane w małą architekturę ogrodu.

Grill gazowy może być nie tylko sprzętem do przygotowania szybkiego i zdrowego posiłku, ale również jest przedmiotem, który zmienia design naszego tarasu. Eleganckie formy i wysoka jakość produktów ­wpływają na podniesienie komfortu korzystania z grilla, a dodatkowy palnik zainstalowany w większych grillach pozwala na równoczesne przygotowanie gorącej kawy czy podgrzanie potrawy. W ofercie firm można znaleźć zarówno małe, jak i bardzo duże grille z pokrywami ceramicznymi lub ze stali nierdzewnej. Duża dostępność specjalistycznych akcesoriów do grillowania umożliwia grillowanie na wysokim poziomie.

Najważniejsza korzyść posiadania grilla gazowego polega na tym, że może nam on służyć przez cały rok. Hasło firmy Napoleon: „Cztery pory grillowania, u nas nie ma takiego pojęcia jak sezon” – uświadamia nam, że teraz można cieszyć się zarówno upalnymi weekendami latem, jak również szalonymi imprezami sylwestrowymi przy grillu. Łatwości, z jaką rozpala się grill zasilany paliwem gazowym, nie da się ­porównać do rozpalania grilla węglowego. Już po 40 ­sekundach można rozpoczynać ­grillowanie, miło spędzając czas na rozmowach z przyjaciółmi, a nie na dmuchaniu w gasnący węgiel.

Grille gazowe dostępne są w szerokim asortymencie: od prostych modeli, rozmiarami i ­kształtem ­zbliżonymi do grilli na węgiel drzewny, po rozbudowane formy, tworzące wręcz trzon kuchenny godny konkursu Master Chef. W tych najbardziej rozbudowanych urządzeniach można korzystać z wielu funkcji:
Infrared – palniki Infrared podgrzewają mięso bezpośrednio „od środka”, w wyniku czego czas pieczenia skraca się kilkukrotnie.

  • Plancha żeliwna – mięso i warzywa gotowane na żeliwnej tacy nie tracą swoich naturalnych soków. Wszystko jest soczyste i niezwykle delikatne.
  • Plancha metalowa – gotowanie z użyciem nierdzewnej planszy jest zdrowe, a przede wszystkim smaczne. Potrawy wychodzą chrupiące i soczyste.
  • Wędzenie – wędzenie na grillu polega na pieczeniu mięsa w dymie, dzięki czemu potrawy mają niepowtarzalny smak.
  • Bezpośrednie – metoda bezpośrednia jest podobna do przysmażania, tzn. produkt jest grillowany bezpośrednio nad źródłem ciepła.
  • Pośrednie – potrawy nie są stawiane bezpośrednio nad źródłem ciepła, ale są ogrzewane przez obieg gorącego powietrza.
  • Rożen z wykorzystaniem palnika Infrared – pieczenie na ruszcie odbywa się szybko, sprawnie i niezwykle smacznie.
  • Taca węglowa – tradycyjne grillowanie z użyciem węgla w grillach gazowych nigdy nie było tak proste. Wystarczy tacka na węgiel (do brykietu lub węgla).

Ze względu na szybkość uruchomienia, grill gazowy można stosować w każdym dniu tygodnia do przygotowania późnego obiadu po dniu pracy. Pani domu już nie musi spędzać popołudnia zamknięta w kuchni, a każdy codzienny obiad może się przerodzić we wspólnie i rodzinnie miło spędzony czas przy grillu na łonie natury we własnym ogrodzie czy na tarasie. Ci, którzy w weekendy mają czas i ochotę na celebrowanie posiłku, mogą użyć dodatków do grilla w postaci aromatów oferowanych przez niektórych producentów, które wzbogacą smak, np. zapachem wiśni czy jabłoni.

Jednak bez względu na oszczędność czasu, najważniejszą zaletą grilla gazowego jest czystość i higiena przyrządzania potraw. Obserwujemy rosnący trend zdrowego żywienia i odpowiedzią na ten trend jest grill gazowy. Dania z grilla są zdrowsze, niż przyrządzane tradycyjnie na patelni, gdyż pieczenie mięsa na grillu redukuje niezdrową zawartość tłuszczu. Można rozkoszować się kuszącym zapachem grillowanego mięsa nie zmąconego zapachem spalonego tłuszczu. Grill gazowy sprawdza się nie tylko przy potrawach z mięsa, można na nim z powodzeniem przyrządzać dania z wykorzystaniem warzyw, owoców czy serów bez obawy, że do potraw ­przyklei się pył węglowy. Poza ­tradycyjną kiełbaską czy kaszanką, warto skorzystać z nowych, ciekawych i kuszących przepisów na dania z grilla.

Warto wiedzieć, że powstaje coraz więcej sklepów wyspecjalizowanych w barbecue, które proponują bogaty wachlarz produktów, akcesoriów oraz przypraw do grilla. Wybierając produkt i decydując się na kupno grilla, warto zwrócić uwagę na warunki gwarancji. Warto także zwracać uwagę na jakość, obecność serwisu oraz innowacyjność. Cenę grilla gazowego warto porównać do dobrej klasy piekarnika. Dobry grill, tak jak i dobry piekarnik do domu, powinien służyć rodzinie przez wiele lat, dlatego powinien być wykonany z materiałów najwyższej jakości oraz w najnowocześniejszej technologii.

Dawid Bedyński
www.ugrillowani.pl