5 pytań o kominki gazowe
Justyna Kowalczyk: Do jakiego użytkownika kierowana jest Państwa oferta kominków gazowych?
Dominik Błażewicz, Stovax & Gazco Ltd: Kominki gazowe są wszechstronne i stanowią bardzo dobrą propozycję dla klientów indywidualnych, jak i komercyjnych, takich jak hotele, restauracje czy bary, a także dla różnego rodzaju budynków użytkowych. Gwarantują one wygodę, wydajność i mnóstwo opcji. Ludzie mieszkający w nowoczesnych mieszkaniach, jak i domach docenią łatwość obsługi i szybką reakcję urządzenia na polecenia z pilota. Osoby, które mają dostęp do gazu miejskiego bądź butli z gazem LPG, w większości przypadków mogą zamontować kominek lub piecyk gazowy.
Sylwester Kałwiński, Kratki.pl: Kominek gazowy zyskuje coraz większą popularność. Mówi się o nim: „produkt dla wygodnych”, ponieważ jego eksploatacja nie wymaga takich zabiegów, jak: rozpalanie, dokładanie drewna, czyszczenie z popiołu, a przede wszystkim przygotowanie i składowanie opału. Dodatkową zaletą wkładów gazowych z zamkniętą komorą spalania jest to, że nie wymagają komina – wystarczy przewód koncentryczny powietrzno-spalinowy. Kominek zasilany gazem ziemnym NG lub LPG możemy umieścić prawie w dowolnym miejscu. Wewnętrzna powierzchnia szyby wkładu nie ulega zabrudzeniu sadzą, nie wymaga czyszczenia również komora paleniska, dzięki czemu nie trzeba wynosić popiołu.
Mirosław Szyrle, Spartherm: Dla klienta, który ceni sobie przede wszystkim wygodę. Po drugie – wygodę. Po trzecie – wygodę. Tak można nieco żartobliwie scharakteryzować wkład gazowy. Dlaczego? We wkładzie gazowym nie musimy troszczyć się o opał w postaci drewna. To oznacza, że nie musimy mieć specjalnego składu na drewno, które normalnie zajmuje jakąś część naszego domu. Nie musimy się też martwić o jego zakup, transport czy chociażby warunki przechowywania. Do tego nie trzeba dokładać ręcznie drewna i pilnować, jak się pali. Z gazem nie ma tego problemu. Wystarczy nacisnąć przycisk w pilocie, który uruchomi gaz. I na tym koniec.
Jarosław Żołądź, Steinberg: Ze względu na wyjątkową uniwersalność, oferta kominków gazowych dopasowana jest do każdego klienta. Duża swoboda w odprowadzaniu spalin sprawia, że kominki przeznaczone są również dla tych klientów, którzy nie mają możliwości zamontowania tradycyjnego kominka na drewno. Szczególną grupą odbiorców są klienci instytucjonalni, np. restauracje czy hotele, ze względu na prostą obsługę.
Firma Steinberg w swojej ofercie posiada gazowe wkłady kominkowe, których wymiary rozpoczynają się od 46 cm, po standardowe w rozmiarze 250 cm z szybą panoramiczną. Jako jedyni w Polsce wprowadziliśmy kominki na specjalne zamówienie, gdzie dowolność ograniczona jest tylko prawami fizyki. Szczególną popularnością cieszą się otwarte paleniska o długościach 3, 5, 10, a nawet 25 m. Firma przy współpracy z doświadczonymi projektantami w branży kominkowej jest w stanie stworzyć prawie każdą wielkość. Ze względu na swoją prostotę instalacji, kominki gazowe mogą być budowane nie tylko w budynkach nowych, lecz także w remontowanych.
J.K.: Jakie są zalety użytkowania kominka gazowego?
D.B.: Kominki gazowe przede wszystkim są bardzo wygodne i bezpieczne. Wydajność nowoczesnych urządzeń zamkniętych typu Balanced Flue to 82-84%, co powoduje, że są one o wiele bardziej wydajne niż odpowiedniki stałopalne. Poza tym zasilanie urządzeń przez baterie daje nam niezależność. Atutem też jest łatwość dostępu do paliw, gdyż nasze urządzenia mogą być zasilane gazem miejskim, jak również gazem LPG z butli.
Ważne jest też bezpieczeństwo. Nasze urządzenia posiadają różnego rodzaju zabezpieczenia, które wyłączają urządzenia w przypadku spadku ciśnienia gazu, braku powietrza bądź cofania się spalin w systemie kominowym. Kominki gazowe są też wygodne. Po naciśnięciu kilku guzików na pilocie możemy sobie włączyć urządzenie z fotela, regulować spalanie, efekt, temperaturę w pomieszczeniu itp. Zaawansowane urządzenia posiadają podobne możliwości programowania jak nowoczesne piece centralnego ogrzewania z wbudowanym termostatem i timerem. Nie musimy czekać 15 czy 30 minut na ciepło i pożądany efekt, gdyż urządzenie reaguje momentalnie, paląc się odpowiednim płomieniem. Atutem jest też czystość kominków na gaz, więc nie musimy się martwić o brud, który wydostaje się z urządzenia do pomieszczenia, w którym jest zainstalowany. Szyba się nie brudzi, nie ma więc problemu ze składowaniem i dokładaniem paliwa, jak w przypadku kominków stałopalnych. Takiego spokoju i bezpieczeństwa nie zagwarantuje nam urządzenie stałopalne.
Podkreślana jest też trwałość tych urządzeń. Urządzenie nie jest ciągle narażone na potencjalne uszkodzenia mechaniczne spowodowane błędnym użytkowaniem, przegrzaniem bądź podczas dokładania paliwa, jak to bardzo często ma miejsce w przypadku urządzeń stałopalnych. A jeśli dodamy jeszcze łatwość montażu – mamy komplet pozytywów na temat kominków gazowych.
S.K.: Decydując się na wkład gazowy, bierzemy pod uwagę wiele czynników: czasochłonność i koszty instalacji, prostotę obsługi oraz koszty eksploatacji urządzenia. Wkłady kominków gazowych są tak zaprojektowane, by wyeliminować możliwość awarii, oczywiście pod warunkiem, że dokona się ich fachowej instalacji. Współcześnie produkowane kominki gazowe są tak skonstruowane, że ich obsługa jest w pełni zautomatyzowana. Aby rozpalić ogień, wystarczy pstryknięcie pilotem. Pracę kominków gazowych kontroluje się za pomocą pilota radiowego. Pozwala on na regulowanie wielkości płomienia, przez co w pomieszczeniu zostaje utrzymana jednakowa temperatura. Jest to możliwe dzięki termostatowi i szczególnie przydatne w sytuacji, gdy kominek ma funkcjonować także jako urządzenie grzewcze, a nie tylko ozdoba salonu. Pilot spełnia znacznie więcej funkcji, m.in. programowanie włączania i wyłączania urządzenia o zadanych godzinach. Ogromne znaczenie dla komfortu psychicznego właścicieli kominków gazowych ma bezpieczeństwo ich użytkowania. Kominki te są bowiem wyposażane w automatykę kontrolującą proces spalania gazu i odprowadzania spalin. W momencie pojawienia się jakichkolwiek problemów eksploatacyjnych, takich jak zgaśnięcie płomienia czy zanik ciągu kominowego, kominek zostaje automatycznie wyłączony, a dopływ gazu odcięty. Kominki gazowe nie wymagają podłączenia do instalacji elektrycznej, jeśli płomień jest zapalany zapalarką zasilaną z baterii.
M.S.: W tradycyjnym wkładzie kominkowym po spaleniu drewna zostaje popiół, który trzeba wybrać. We wkładzie gazowym nie ma tego problemu. Czyści się go praktycznie tak, jak każde urządzenie w domu, czyli przy pomocy odkurzacza albo ścierki. Jeśli jesteśmy przy czystości, to we wkładzie gazowym łatwiej też utrzymać czystą szybę.
Wkład gazowy jest sterowany pilotem, czyli podobnie jak telewizory. Dzięki temu możemy sterować naszym kominkiem z wygodnego fotela. Nowoczesne wkłady posiadają nie tylko funkcję „włącz” i „wyłącz”, ale kiedy chcemy, możemy w nich przy pomocy pilota, telefonu czy tabletu zwiększyć dopływ gazu (a tym samym płomień) albo go zmniejszyć. Wszystko wedle życzenia. Do tego możemy ustalić, w jakich godzinach wkład ma się włączać i wyłączać, nawet pod naszą nieobecność, a także ustawić temperaturę, jaką będzie grzał. Te wszystkie powody sprawiają, że wkłady gazowe poza domami mieszkalnymi są szczególnie chętnie wybierane do hoteli, restauracji i sal konferencyjnych.
J.Ż.: Najważniejszą zaletą, którą kierują się klienci przy wyborze kominka, jest jego bezpieczeństwo. Każdy wkład wyposażony jest w kilka rodzajów zabezpieczeń działających na różnych etapach. Nowoczesne technologie, które są zastosowane we wkładach, czynią go całkowicie bezpiecznym. Czujniki umieszczone w różnych miejscach i badające parametry spalania gazu nie pozwalają na stworzenie sytuacji niebezpiecznej dla użytkownika.
Problemem, który bardzo często nurtuje klientów, jest prostota obsługi kominka. Warto podkreślić, że wszystkie kominki gazowe sterowane są pilotem, wystarczą tylko dwa przyciski, aby móc cieszyć się pięknem płomienia. W związku z tym, że spalany jest gaz, nie trzeba dostarczać drewna ani wybierać popiołu, a szyba zawsze jest czysta. Teraz można cieszyć się widokiem ognia w salonie, sypialni i gdzie tylko sobie zamarzymy, bez obaw o czyszczenie szyby, wnętrza oraz okolicy kominka z popiołu i resztek drewna. Jedynie raz w roku należy skontaktować się z serwisem, aby sprawdził szczelność połączeń gazowych oraz usunął ewentualne zanieczyszczenia z wnętrza wkładu. W związku z tym, że większość kominków gazowych jest z zamkniętą komorą spalania, z paleniska nie wydostają się żadne zapachy, a urządzenie pozostaje bez wpływu na działanie wentylacji mechanicznej czy rekuperacji. W standardzie maksymalna szerokość szyby dochodzi do dwóch metrów, natomiast w kominkach gazowych wykonywanych na specjalne zamówienie można spotkać paleniska o szerokości ponad 10 metrów.
J.K.: Jakie wymagania techniczne musi spełniać pomieszczenie, w którym chcemy zainstalować kominek gazowy? Jaka powinna być kolejność działań przy decyzji o wyborze kominka gazowego?
D.B.: Przede wszystkim musimy mieć na uwadze źródło paliwa (gaz). Najlepiej zaplanować sobie lokalizację na kominek w miejscu, gdzie będziemy mogli łatwo i skutecznie dostarczyć rurę z gazem zasilającym. Najłatwiej jest zamontować kominek gazowy na parterze, przy ścianie zewnętrznej. Ułatwi to nam montaż rur kominowych oraz dostęp do ściany zewnętrznej przy montażu. Musimy pamiętać, że urządzenie musi mieć zamontowaną specjalną rurę spalinową i w wypadku montażu na środku pomieszczenia musimy zapewnić (uwzględnić) miejsce na rurę o średnicy 160 mm, która musi być odprowadzona na zewnątrz budynku (mieszkania) przez najbliższą ścianę bądź dach. Rury spalinowe nie mogą być umieszczane blisko innych ścian oraz okien. Nie musimy aż tak bardzo przejmować się mocą urządzeń gazowych, gdyż mamy możliwość dokładnej regulacji. Kominki gazowe będą zawsze w stanie operować równie wydajnie na ustawieniu minimalnym, jak i maksymalnym.
S.K.: Jeśli planujemy zainstalowanie kominka gazowego w nowo budowanym domu, nie ma potrzeby murowania komina. Wkłady podłącza się bowiem do systemów kominowych ze stali kwasoodpornej koncentrycznych, tzw. przewody powietrzno-spalinowe, które można wyprowadzić nawet przez ścianę zewnętrzną tuż przy kominku. Prawo budowlane dopuszcza bowiem takie rozwiązanie w przypadku urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania o mocy do 21 kW – w domach jednorodzinnych i do 5 kW – w budynkach wielorodzinnych. Kominek gazowy można instalować tylko w pomieszczeniach, w których jest wentylacja odpowiednia dla danego typu urządzenia. Do kominków na gaz ziemny oraz płynny musimy zaś doprowadzić instalację gazową. Kominki gazowe mogą być zasilane gazem ziemnym NG lub LPG – ze zbiornika lub z butli. Ostatnie rozwiązanie wiąże się z utrudnieniem w postaci okresowej wymiany butli, jest jednak najbardziej uniwersalne, jeśli chodzi o wybór miejsca. Jeżeli wybraliśmy pomieszczenie, w którym chcemy mieć kominek, a w nim odpowiednie miejsce, pozostaje przygotować je we właściwy sposób. Przede wszystkim musimy pamiętać, że kominek się nagrzewa. W związku z tym do obudowy wkładu konieczne jest zastosowanie izolacji termicznej z zachowaniem bezpiecznej odległości między wkładem a izolacją; wartość podawana jest w instrukcjach producentów. Kominka nie należy lokalizować w bezpośredniej bliskości instalacji elektrycznej, wodnej i gazowej. Instalacje nie powinny się znajdować pod kominkiem, ani też w ścianie za nim. Całą instalację należy wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami, a montaż musi przeprowadzić instalator z odpowiednimi uprawnieniami 3 grupy – instalacje gazowe.
M.S.: Wkład gazowy jest absolutnie bezpieczny. Nowoczesne wkłady posiadają dwa czujniki w różnych miejscach kominka, które działają w niezależny od siebie sposób. Jeśli płomień zgaśnie z jakiegoś powodu, czujnik od razu zablokuje dopływ gazu do paleniska. A gdyby nawet miało dojść do wycieku gazu, w środku nowoczesnych wkładów są specjalne klapy, które zabezpieczają całość przed wybuchem.
J.Ż.: Zgodnie z przepisami prawa budowlanego w pomieszczeniu, w którym funkcjonuje kominek, musi być wentylacja. Nieodłącznym elementem jest doprowadzenie gazu (w przypadku braku gazu w budynku można zastosować butlę LPG). W pobliżu kominka powinno być gniazdko elektryczne, gdyż w większości kominów gazowych elektronika sterująca jest zasilana energią elektryczną (dostępne są też na baterie). Konieczna jest również możliwość wykonania odprowadzenia spalin. Kominki gazowe w większości pracują w systemie powietrzno-spalinowym, tj. rura w rurze, więc w pobliżu musi znajdować się tradycyjny komin o średnicy minimum 150 mm (należy go odpowiednio zaadaptować). Można również wykonać odrębny system powietrzno-spalinowy (przewód może być prowadzony w poziomie nawet do 7 m). Następnie należy dobrać moc (a zarazem i wielkość) urządzenia do powierzchni pomieszczenia. Kominki gazowe emitują około połowę mniej energii cieplnej niż kominki tradycyjne (przy tej samej wielkości paleniska). Korzystając z długoletniego doświadczenia w dystrybucji i montażu kominków gazowych, mogę stwierdzić, że urządzenia o szerokości jednego metra powinny być montowane w pomieszczeniach o powierzchni nie mniejszej niż 30 m2.
J.K.: Jakie są warunki eksploatacji kominka gazowego? Czy jest to wybór energooszczędny i ekologiczny?
D.B.: Kominki gazowe oferują bardzo wysoką wydajność. Musimy też pamiętać, że oferują najlepszą opcję dla osób, które szukają pięknego efektu i ciepła bez jakichkolwiek opóźnień bądź strat energii. Większość pracujących osób, które przychodzą po pracy do domu, ma tylko kilka godzin na spędzenie czasu z rodziną, posiłek itp. W przypadku urządzeń stałopalnych oczyszczenie, przygotowanie i rozpalenie urządzenia to przynajmniej 20 minut, nie uwzględniając tego, że musimy odczekać następne 20–30 minut, nim osiągniemy optymalną temperaturę komina, spalania i wydajność urządzenia. Zajmie to nam przynajmniej godzinę, nim będziemy w pełni zadowoleni, i z reguły wtedy już musimy bądź chcemy iść spać. I nasza cała ekologia, wydajność urządzeń opalanych drewnem idzie w tym momencie w las. Kominek gazowy po kilku minutach da nam oczekiwany efekt, ciepło i wydajność. A kiedy chcemy iść spać – wyłączamy je całkowicie jak telewizor, bez dodatkowych opóźnień i oczekiwania, aż całe pozostałe paliwo się wypali w palenisku.
S.K.: Stosunkowo mało problemów pojawi się wskutek nieprawidłowej eksploatacji kominka gazowego, gdyż jest ona bardzo prosta. Dodatkowo do każdego urządzenia dołączana jest instrukcja obsługi. Wystarczy stosować się do niej i nie podejmować samodzielnie żadnych przeróbek, a nasz kominek nie powinien sprawić nam żadnych przykrych niespodzianek. Producenci zalecają, aby co najmniej raz w roku przeprowadzać serwis kominka, polegający na wyczyszczeniu szyby, usunięciu pyłu z wnętrza, odkurzeniu podłogi paleniska i oczyszczeniu elementów dekoracyjnych, które wystawione na działanie wysokiej temperatury z czasem ulegają degradacji termicznej. Należy również sprawdzać drożność kratek wywiewnych w pomieszczeniu – przypomnijmy, że powinny być one umieszczone pod sufitem, w przypadku kominka na gaz ziemny, lub przy podłodze jeśli kominek jest zasilany gazem płynnym. Jeśli kominek jest podłączony do komina, wówczas i ta konstrukcja wymaga okresowej kontroli. W przypadku użytkowania urządzenia gazowego, konieczne jest usuwanie zanieczyszczeń z przewodów spalinowych co najmniej dwa razy w roku, a z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku. Do oczyszczenia komina musimy wezwać kominiarza. To warte podkreślenia, ponieważ często właściciele budynków z kominkami gazowymi lekceważą ten obowiązek, argumentując, że przecież paliwo jest „czyste”.
M.S.: Gaz jako opał jest droższy od drewna. Ale nie zawsze oznacza to wyższe koszty. Kiedy w tradycyjnym kominku nałożymy drewna, to powinniśmy je wypalić do końca, z kolei w kominku z wkładem gazowym możemy po prostu wyłączyć gaz, i sprawa załatwiona.
J.Ż.: Wbrew panującej powszechnie opinii, kominek gazowy pełni nie tylko funkcje estetyczne, lecz przede wszystkim grzewcze. Prawidłowo wykonana zabudowa pozwala na maksymalne wykorzystanie energii, jaka powstała przy spalaniu gazu. Stosując odpowiednio rozmieszczone kratki lub kanały powietrzne, zapewniające konwekcję gorącego powietrza, zapewnimy ogrzewanie nie tylko jednego pomieszczenia, w którym znajduje się kominek. Nowoczesne technologie wykorzystywane w kominkach gazowych pozwalają na ogrzanie nawet 120 m2. Dodatkowo prawidłowo wykonany kominek gazowy będzie pracował w każdych warunkach atmosferycznych. U większości producentów pilot sterujący ma wiele dodatkowych funkcji, np. ustawienie oczekiwanej temperatury w pomieszczeniu czy regulacja godzin pracy kominka w podziale na dni tygodnia oraz wysokości płomienia. Bardziej zaawansowane urządzenia mają możliwość sterowania płynnością płomienia (samoczynnie zmieniająca się jego wysokość) czy też podświetlanie podłogi kominka imitującej żar. Kominki gazowe są urządzeniami bardzo ekologicznymi, gdyż wykorzystują energię pochodzącą z gazu ziemnego lub LPG, które nie tworzą zanieczyszczeń (przede wszystkim gaz ziemny). Jedyną wadą jest fakt, że gaz jest droższy od drewna (w przeliczeniu na wytworzoną jednostkę ciepła), jednak warto podkreślić, iż kominek gazowy nie powinien stanowić jedynego źródła ciepła w budynku, a powinien być wykorzystywany jako ogrzewanie dodatkowe.
J.K.: Czy kominek gazowy może uzupełnić lub zastąpić tradycyjny system ogrzewania?
D.B.: Kominki gazowe są używane głównie jako urządzenia estetyczne, jak np. meble. Są one zdolne do wyprodukowania dużej ilości ciepła w momencie, kiedy mamy na to ochotę. Nie sądzę, że są w stanie zastąpić tradycyjny system ogrzewania, ale na pewno mają zdolność do ogrzania salonu bądź całego parteru i kilku pomieszczeń ponad nim przez dystrybucję gorącego powietrza konwekcyjnego. Są one świetną alternatywą dla osób, które nie mają warunków, czasu i cierpliwości, aby pokochać urządzenia opalane drewnem, a chciałyby mieć też pewnego rodzaju domowe ognisko.
S.K.: Opalanie gazem powoduje, że wkłady gazowe są przyjazne dla środowiska. To rozwiązanie dla osób ceniących na równi piękno i ekologię. Ponadto kominki gazowe są urządzeniami, które nie wymagają dużego zaangażowania ze strony użytkownika.
M.S.: Wkład gazowy razem z obudową tworzy kominek i może uzupełnić system ogrzewania. Z pozoru wkład gazowy nie różni się zbytnio budową od tradycyjnego wkładu kominkowego. Główną różnicą jest palenisko, czyli miejsce, do którego w tradycyjnym wkładzie dokładamy drewna. No właśnie, we wkładzie gazowym tego nie robimy. W nim mamy stałe elementy, które mogą naśladować drewno. Ale palenisko może być także zbudowane w niestandardowy sposób, np. przy pomocy kamieni. Wszystko wedle gustu.
J.Ż.: Prawidłowo dobrany kominek gazowy może uzupełnić podstawowy system ogrzewania domu lub w znacznym stopniu ograniczyć konieczność używania innych źródeł. Należy podkreślić, że nie powinien jednak całkowicie zastępować podstawowego systemu ogrzewania domu. Parametry techniczne jak najbardziej mogłyby na to wskazywać, np. duża moc grzewcza, wysoka sprawność. Barierą są przede wszystkim względy bezpieczeństwa. Każdy odpowiedzialny producent zabezpiecza swoje urządzenia w celu osiągnięcia nad nimi pełnej kontroli. Dlatego też wykorzystywane są czasowe wyłączniki, które w sytuacji braku kontroli użytkownika powyżej 8 godzin, odcinają dopływ gazu. Proces odpalania jest możliwy nawet z urządzeń mobilnych, jednak z pewnymi ograniczeniami wynikającymi z maksymalnej odległości (widoczność kominka). Wszystko to wpływa na bezpieczeństwo użytkownika oraz jego dobytku. Można z pełną odpowiedzialnością założyć, że kominek gazowy o palenisku o szerokości 1 metra (7–9 kW) realnie ogrzeje dom o powierzchni 100 m2.
Opracowała Justyna Kowalczyk